Skægagamen er et godt valg, hvis man ønsker sig et krybdyr, og den er en øgle, som du rimeligt nemt kan have i et terrarie. Den er et rigtig godt valg som nybegynder, og nedenfor kan du blive klogere på hvorfor.
Den sjove øgle er et krybdyr, som har et ganske behageligt temperament. Du kan selvfølgelig ikke gøre krybdyr til kæledyr, da ingen krybdyr kan domesticeres, men netop skægagamen er ret nem at håndtere, og kan vænne sig til at blive løftet af mennesker. Det kan de vænne sig til uden at blive stressede, som de fleste andre krybdyr ellers gør.
Den firbenede øgle, har en skællet pels, præcis som alle andre reptiler. Den bliver normalt op til 60 centimeter lang, mens kan blive en anelse større. Hannen er normalt større end hunden. Den normale farve for en skægagame er sandfarvet, men der findes flere farvevariationer, og den kan f.eks. være rød.
I den vilde lever en skægagame i ørkenområder, og der er særdeles mange af denne slags reptiler i Australien. Den lever normalt nede på jorden, men kan sagtens kravle op på sten og lavtsiddende grene. En skægagame er ret social, selvom den oftest lever alene, men i et terrarie, kan du godt vænne skægagamen til at bo med en anden skægagame. Det anbefales dog, at man maksimalt har to skægagamer sammen i par. Hvis du vil have en skægagame i dit terrarie, skal den have mulighed for at udføre sin normale adfærd, og derfor skal terrariet ikke være for lille. Det er en god idé at dække bunden med grus og sand, for det kan skægagamen godt lide at grave sig ned i. Det er samtidig en god idé at lave forskellige niveauer med sten eller lignende, så din skægagame kan kravle lidt op og ned. Derudover skal du have en varmelampe, som er alt afgørende for skægagamens ve og el. En skægagame kan godt lide at bade, og derfor er det en god idé at have en stor vandskål i terrariet netop til dette formål.
Du kan få råd og vejledning af din dyrehandler til hvordan du skal fodre skægagamen, men de er faktisk ganske lette at fodre. For det første er de ikke kræsne, og så lever de bedst med en varieret kost. En skægagame kan både spise planter, insekter. Den kan f.eks. rigtig godt lide græshopper. Det er vigtigt, at du ikke overfodrer din skægagame, og så skal du sørge for, at den er dækket ind i forhold til mineraler og vitaminer.